Kan du leva utan uppvärmda och kylda mugghållare?

När jag nyligen skrev en artikel om ett inslag på en bil som jag brukade ansåg var onödigt, men som jag började älska när jag väl hade den ett tag, läste en vän till mig den och berättade om en annan. Min vän sa att han hade en kollega som hade uppvärmda och kylda mugghållare i sin Dodge Charger och han skulle inte vara utan dem, så är de värda att ha eller är de en funktion du verkligen kan leva utan?

Uppvärmda och kylda mugghållare är en funktion i bilar du säkert kan leva utan, men de faller också i den kategorin av föremål du inte vill vara utan när du väl har haft dem. Den goda nyheten är att du kan få eftermarknadsuppvärmda och kylda mugghållare för att passa in i ditt fordon om de inte var tillgängliga som tillval när det var nytt.

Vad är uppvärmda och kylda mugghållare

Uppvärmda och kylda mugghållare i ett fordon är precis som vanliga mugghållare, förutom att istället för att bara hålla din dryck kan du ställa in dem för att hålla den varm eller kall efter behov. Det kanske bästa med dem är att de vanligtvis kan göra båda så att du inte behöver välja om du vill att en mugghållare ska göra det ena eller det andra.

Låt möta det; om du bor i de nordligaste delarna av USA eller i Kanada kommer du förmodligen att vilja ha en varm kaffe i bilen ofta, men det skulle också vara bra att kunna hålla en burk eller flaska läsk kall. på sommaren. Om du bara kunde ha det ena eller det andra kan det vara ett lite tufft beslut att fatta, men tack och lov behöver du inte det eftersom du verkligen har det bästa av två världar med denna särskilt icke-essentiella funktion i ditt fordon.

Temperaturkontrollerade mugghållare är den typ av funktion du förväntar dig att först dyka upp i de dyraste, avancerade fordonen och sedan filtrera ner i massmarknadsbilar, men de började faktiskt dyka upp i vanliga fordon nästan samtidigt som lyxtillverkare började erbjuda dem.

Hur fungerar uppvärmda och kylda mugghållare?

Uppvärmda och kylda mugghållare är lite som en motordriven termos eftersom de kombinerar ett isolerat foder med en eller flera termoelektriska enheter för att hålla vätskan i din kopp eller flaska vid önskad temperatur. Även om isoleringen ensam skulle bidra till att hålla en drink varm eller sval, gör den aktiva naturen hos uppvärmda och kylda mugghållare dem mycket mer effektiva.

Själva hållarna är av plast, men inuti har de elektriska element som drivs från fordonets elsystem. Enheterna kommer vanligtvis som ett par och föraren och passageraren behöver inte ha samma temperatur. Om den ena vill ha en kall drink och den andra vill ha en varm fungerar de två mugghållarna oberoende av varandra så att den ena kan kyla medan den andra värmer, vilket i sig är ganska coolt, eller hur?

Förresten, om du vill veta om några av de allra bästa produkterna, tjänsterna och företagen jag har hittat för att köpa, sälja och hjälpa till med fordonsägande, vänligen kolla in min sida med rekommenderade produkter och tjänster här. Förutom att berätta vart du ska vända dig för att få de allra lägsta priserna på nya och begagnade fordon, täcker jag också ekonomi, försäkringar, delar, detaljer och andra saker också.

Är uppvärmda och kylda mugghållare säkra?

Uppvärmda och kylda mugghållare skulle inte monteras i bilar om de inte var säkra, även om alla elektriska system i fordon måste respekteras, särskilt ett där värme är en faktor. De manövreras med en knapptryckning så att du kan slå på och stänga av dem efter behov, men de slutar fungera när fordonets tändning stängs av så att du inte behöver oroa dig för att komma ihåg att stänga av dem när du lämnar bil.

Naturligtvis finns det vissa säkerhetsproblem du måste tänka på, precis som du skulle göra med allt som genererar värme. Det är inte en bra idé att sticka in handen eller fingrarna i en uppvärmd mugghållare när den är på, och du bör se till att barnen inte stoppar in något där som inte borde vara där.

Jag skulle kunna gå så långt som att säga att du inte ska lägga en behållare med en brandfarlig vätska i en uppvärmd mugghållare, men jag kan också säga att du inte ska hoppa ur ditt fordon när det rör sig i 80 mph på motorvägen, kunde jag inte? En mer trolig fara med uppvärmda mugghållare är röran som kan skapas om en av dina små älsklingar stoppar in något som choklad där. Det kanske inte är ett säkerhetsproblem, men det skulle verkligen orsaka en röra som du förmodligen inte skulle se fram emot att städa upp.

Hur länge har uppvärmda och kylda mugghållare funnits?

Det verkar som att det första fordonet som hade uppvärmda och kylda mugghållare faktiskt var 2007 års Chrysler Sebring, även om det är svårt att definitivt säga vad den allra första instansen av tekniken som användes var. 2007 års Sebring-mugghållare kunde värma upp till 140 grader Fahrenheit eller svalna till nära fryspunkten vid 35 grader Fahrenheit.

Chrysler har lite av en meritlista på det här området när det händer, och det beror på att 1984 Plymouth Voyager minivan tros ha varit det första fordonet med någon form av mugghållare. 1984 Plymouth Voyager hade smål fördjupningar i mittkonsolen som var designade för att rymma 12-ounce kaffekoppar, även om de definitivt inte var uppvärmda eller kylda vid den tiden.

Innan uppvärmda och kylda mugghållare blev en grej, erbjöd vissa lyxbilar köpare möjligheten till ett kylt fack. Vissa tillverkare gick in på vägen för ett kylt handskfack, medan andra valde att bygga in en kylbox i mittkonsolen. Jag minns att jag sålde en Range Rover runt 2004 som hade ett kylt handskfack, men jag måste erkänna att dess funktionalitet var särskilt underväldigande.

Vilka bilar har uppvärmda och kylda mugghållare?

Det kan komma som något av en överraskning att det inte finns så många nya fordon som kommer med, eller ens erbjuder möjligheten till, uppvärmda och kylda mugghållare som du kan föreställa dig. Du hittar dem i flera avancerade fordon som Tesla Model S och vissa Mercedes-Benz SUV:ar, men de är inte så vanliga som du kan föreställa dig och även de tillverkare som passar dem gör ingen stor grej av dem.

Jag har precis letat igenom några broschyrer och jag ser att 2021 års Mercedes-Benz GLE är tillgänglig med uppvärmda och kylda mugghållare, men även då är de bara standard i den toppklassiga AMG GLE63 S och de är ett alternativ i alla andra GLE-modeller. De mindre och billigare (men fortfarande väldigt dyra) 2021 GLC-modellerna har inte ens möjlighet till uppvärmda och kylda mugghållare!

Eftermarknadsuppvärmda och kylda mugghållare

Eftermarknadsuppvärmda och kylda mugghållare är tillgängliga, men de är ganska stora, fula och otympliga saker som verkligen inte ser ut som om de är en del av fordonet. De flesta är designade för att sitta inuti befintliga fordons mugghållare och värme- och kylelementet drivs genom att ansluta en ledning till fordonets 12-voltsuttag eller cigarettändare.

Om du verkligen, verkligen vill kunna kyla eller värma din drink medan du är på språng så fungerar dessa eftermarknadslösningar, men passformen kan vara lite hit och miss och de är inte något jag skulle vara för nöjd med att ha i min bil. Om du har en gammal junker så är de bra, men skulle du verkligen vilja lägga en av dessa fula saker i din $60K Mercedes coupe?

Om jag ska vara ärlig så kämpar jag verkligen för att förstå varför uppvärmda och kylda mugghållare inte är standard i fordon av alla typer och i alla prisklasser nuförtiden. Om ditt fordon kommer med mugghållare, vilket nästan alla nya fordon gör nu för tiden, varför skulle du inte vilja att de ska kunna värma eller kyla din drink?

Tekniken är beprövad, billig och okomplicerad, så den enda anledningen till att jag kan komma på varför uppvärmda och kylda mugghållare inte är lika vanliga som luftkonditionering nuförtiden är för att biltillverkare kanske tror att det finns någon form av potentiell säkerhetsfråga. Jag antar att en vätska som lutar omkring i ett fordon i rörelse som är uppvärmt till 140 grader Fahrenheit (60 Celcius) kan representera någon sorts olycksrisk. Men om det var problemet, varför finns det några bilar där ute med uppvärmda och kylda mugghållare?

Personligen älskar jag idén med uppvärmda och kylda mugghållare och jag kan till och med välja ett fordon framför ett annat om det hade dem. Jag bryr mig inte om värmebiten eftersom jag inte är en stor kaffedrickare, men att kunna hålla en burk eller flaska läsk ordentligt kall när jag kör i varmt väder är något jag verkligen skulle kunna vänja mig vid.

Add Comment